Tuesday, 17 January 2012

Kita patut contohi langau

Hye semua . Ali datang lagi ! Kali ni Ali datang dengan penuh makna , membawa nasihat yg sangat berguna . NGEH2 . Sedap kan pantun gua ?

Okeh gua nak cite pasal langau ni . Langau ? takkan tak tau , makhluk serangga yang annoying gila tuh , dah la bising , lembab , kotor , bising , suka hinggap hinggap , ehh senang kata geli lah . Haa tu lah yg biasa orang describe pasal langau ni . Tapi korang tak tau satu menda pasal langau ni , emm bukan tak tau la , tapi tak peduli . Yelaa tau nak mencaci maki je tanpa selidik terlebih dahulu , sob3 sian langau tu . Jadi , gua nak bekap lah langau tu dalam entri gua kali ni . Langau langau mesti bangga kan bapak langau bekap korang ? ngeh2



Korang tau tak satu sifat langau yang patut kita contohi ? okay macam ni . Korang mesti selalu nampak kan langau langau ni kerumun sesuatu benda busuk , tak kesah lah apa benda busuk tu , actually tak busuk pun tapi "hanyir" . Kebanyakan benda yang bau hanyir2 ni ikan . Contoh paling senang gua nak bagi , kat 'wet market'. Banyak gila bobbii kan ikan kat situ , so lagi banyak gila boobbiii la langau kat situ , hinggap ikan sana hinggap ikan sini , tak puas dengan ikan bilis , pergi ikan tioman . Orang orang yang jual ikan kat situ pun ada la teknik nak halau langau ni , guna plastik then ikat kat hujung kayu or apa apa yang macam kayu , pastu libas lah sana sini , maka lintang pukang lah langau ni terbang .

Korang biasa tengok kan ? So apa yang jadi kat langau lepas tu ? Diorang terus blah or datang balik ? JENG3 . Korang pun tau jawapannya kan ? tepuk dada tanya selera la (ceh tiba2) . Langau langau ni takkan blah nyerr , mesti datang balik , korang buat lah apa2 pun , diaorang tak kan jemu jemu hinggap di ikan ikan ni even korang mencarut sambil tunjuk muka bengis . So sikap langau yang ni lah yang gua nak suruh kita ambil , tidak mudah putus asa ! Langau ni memang makhluk yg tak mudah putus asa , biarlah orang benci dia , menyumpah dia , pulaukan dia , perambat dia pakai kayu plastik dan sebagainya , dia still akan main hinggap hinggap kat ikan (contoh) sambil buat muka tak bersalah . Teguh kan pendirian langau ni ? Biarlah orang hina dia , dia tetap dengan pendirian dia

"Aku nak main hinggap hinggap sampai mati ,yeahh !".
-contoh pendirian langau-

SOB3 , sedih pulak gua , sanggup mati tu . Pastu siap ada yang cakap dia busuk lagi , padahal korang yang buat busuk , langau pun datanglah dengan busuknya . Pernah bau badan langau ? tak kan . So , don't judge langau by its cover .

Macam mana pulak dengan lalat ?

Emm , lalat ni laju sangat lah , tangkap tak pernah kena .. Menyampah pulak gua nak cite . Gua nak langau jugak . Tapi boleh gak nak contohi sifat laju lalat ni , contohnya korang masuk pertandingan lumbar lari , berlarilah selaju lalat .

Haa gua dah merepek dah. Yang penting korang kena lah amek nasihat gua ni . Sekali lagi gua nak tegaskan contohi lah sifat tak berputus asa yang ada kat makhluk comel langau ni ! ikut cara masing masing lah macam mana nak selitkan sifat langau ni dalam diri korang .And lagi satu , gua suruh contohi sifat langau satu tu je ok , yang lain jgn ambik , mana tau nanti ada pulak yang maen kerumun ikan ramai ramai . ngeh2


omey kan angau itew ?


salam dari pencinta langau

p/s: hanyir kan entri ni ? ngeh2

39 comments:

::ct luna:: said...

langau bising hee:D

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

tapi tak putus asa . sob3

nasha sanza said...

hmm..sikap baik yang boleh dicontohi..never giveup! good entry sebab rajin cari maklumat!:)

noorniey Azman said...

haha~langau tuh lalat hijau yang besar tuh ke ? @_@

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

a'ah yang hijau2 . lembab2 tuh . ngeh2

anahiettah afibs said...

eh..merepek la...ngeh2...
gurau ja jgn marah nnti x encem ye ahmad ali bukan nama sebenar..(panjangnya nama)
ok laa..mendalam maksud tersirat...enjoy je baca,
papun, gud luck dik..

Juliet_iRa~" said...

y baik blh la contohi..

y x elok tu jgn tau!;p

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

buang yang keroh ambil yg jernih yedok ?

rozeeta rashid said...

jadi la macam langau yang tak putus asa and bersemangat kental! hehe. :)

Cheqna said...

bukan nak komen on langau..saje singgah to say..tq n selamat berblogging,

...err.. semoga selamat dari langau


:-)))

MaryaYusof said...

Salam Ali,
Akak tak suka langau la dik... bising & mesti tmpt tu kotor & berbau...tp sifat die yg baik tu bolehlah dicontohi... Allah Maha Bijaksana menciptakan berbagai serangga utk kite berfikir...betul x... terima kasih singgah blog akak ;) Singgah selalu ye ;)

محمد رازيق said...

nice entry bro. yang mana baik kita amik.. contoh, macam tak berputus asa. hehe.. salam kenalk. jmput singgah blog aku, jmput bc entri BURUNG BIRU SI PEMALU

Nisa Greennnpanda said...

owh..tue langau eh.. igtkn lalat, hehe..

pecinta langau?? err,,,no komen, haha..

btw, thanks eh singgah my blog.. dh follow awk blk.. ^_^

nur anis said...

kalau langau datang sekor dua takpe..kalau datang segerombolan sekali dengan lalat, memang makan penyapu lidi la jawabnya..huhu...

apapun, betul tu..JANGAN PUTUS ASA...:)

rATU bIDADARI cHENTA said...

langau ohh langau...lalat ohh lalang..hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nasib baik x jadi lalang ekkk

Salina said...

salam perkenalan..bagus berkongsi info..

CekbOlat-bOlat said...

gua geli dgn gmbr langau ! bahaha,,

tpi imaginasi lu mmg thap langau.. perghh

p/s; ape bnde yg komen sepam?

S H I T E Q said...

sori bapak langau. jgn biarkan anak2 encik bising. ajar la bersih cket. ngeh2

LYAfrina said...

HUHU.. XSUKA..X SUKA... bila dia n the geng datang... bising habis..paling geram kalo bmainmain kat telinga ni

BENA said...

langau ? errr mcm mane langau tuh ? lalalala :P

si ngokngek said...

Heh bapak langau!!!...
kehkeh,don't give up..

langau tue takda perasaan.aku rasa aku tak boleh jd setabah langau...mcm sedih pulak..HAHA

Nur Zulaikha said...

salam singgah dan follow balik...nak jadi langau ye..hehehehe

Puan Besar Shag Yahaya said...

Bukan setakat ikan je dia kerumun. Dengan orang kat pasar dia kerumun. Orang tu pun busuk dan hanyir kot ? HAHA :DD

Rapunzel Cikilolo said...

hye, thanks follow...

langau ade pendirian. very-very similar punye contoh!

Nursyahira izzati Ngadimon said...

tapiiiiiiiiiii !

LANGAUUU pengotoq ! pembawa penyakit . lalalala

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

tak kisah la dia pengotoq yang penting rajin . keh2

dila.azie said...

Ok , positif ! Never give up . Good point ! (:

si robot comel said...

kena amik langau sebagai idola ni,ngehngeh

si kiut lavender said...

wah2..
omey sgguh langau dya...:D

kita law maki pun dya bkan faham org maki dya
but,,part kna halau lpas tuh buat muka malu mai blek tanpa ptus asa tuh yg boleh djadikan ikutan pda diri..:)

dyabunga said...

xpe kita contohi sikap baik si langau ni..:D.. follow blog nie

☺MADiDEYHA☺ said...

hamekkau bapak langau dah bersuara . haha >.<

Nurul Syakira Zainal said...

lagu layan giler :)

tiaLAURENN said...

okeyy pak encik ALI . i`m coming home . haha . btw , tia ada mcm langau ? tak berputus asa bertandan di blogg encik ALI . haha . apeape poms . chaiyok kat hang la langau . pinjam sifatt jup . haha

Cik Atin Bubbly said...

nice...sgt berguna...heeee
ramai org tak thu nie :)

Puan Kutu said...

baru tahu langau tak mudah putus asa..hehe..

bz the witch said...

hebat, akhirnya ada juga yg myedari perangai positive langau dan lalat ni...hehehe

Mike.UKM said...

Hi Fake Amalina.. LOL

Ca Cik Duyung said...

berpamdangan jauh betul..hehe..sebelum taip entry tengah tengok langau ek? hehe..tahnaih sbb dapat hasilkan entry yg +ve..

Duit beli kete lain