Friday, 13 January 2012

Lima sebab status anda di like .

Yeahh . oyeahhh . bersama Ali lagi dalam rancangan Macam macam Ali . Bila Ali sebut "ALI" korang jerit "KACAK SANGAT !"

Fuhh lega . Gua dah dapat semangat

okay button like kat fesbuk memang menjadi rebutan ramai pengguna fesbuk kan ? semua org pernah tekan button tuh , sape tak pernah , ternyata anda baru buat fesbuk semalam . Actually bukan button , tapi macam la , entah apa , yang penting korang bolek klik . Haa tapi satu benda korang tak tahu . Rahsia disebalik button like ni . Korang tahu kan Freemanson ? Illuminati ? Alaa pakatan / konspirasi Dajjal tu , tau kan ?



Okay simpan benda tu , bukan tu yang gua nak cerita . So , ni sebab button like ditekan kat status fesbuk ( tiba2 je )

1. Mereka memang ikhlas untuk like status anda
Golongan ini lah sebenarnya yg sangat dicari dalam masyarakat fesbuk . Golongan yang ikhlas , tidak memandang harta , pangkat darjat , rupa dan sebagainya . Mereka like menandakan status anda layak untuk di like maknanya mereka sokong apa yang ditulis dalam status anda . Syabas kepada golongan ini . Love you dear !

contoh ikhlas .

2. Suruh anda like balik

Golongan ini tak ikhlas , memang tak ikhlas , sangat tak ikhlas . Biarpun status korang tu macam haram . Contoh :



Haram kan ? sangat tak logik kalau korang buat status haram mcm ni , ada yang like . Kalau ada , memang mereka mempunyai niat yang haram . Jelas ternyata bahawa yang like status anda mengharapkan balasan yang sama . Golongan ini akan cuba apa cara sekalipun untuk mengumpul liker . ngeh2 . So berhati hatilah . Nak kenal dengan golongan ini ? JENG3 . cuba buat status haram itu difesbuk .Kalau ada empat orang yang like , sah2 ada empat orang berniat haram dalam friendlist anda .

3. Nak mengorat anda cara berhemah .

Haa golongan ni lebih kurang sama je dari segi keihklasannya . Senang kata tak ikhlas la , mereka akan cuba tarik perhatian anda dengan like status anda sebanyak mungkin . Bahkan ada daripada mereka yang sanggup tunggu di profil anda berjam jam , nak tunggu anda keluarkan status , peluang ini sangat beharga bagi mereka , mereka mahu menjadi liker yang pertama . Kemudian secara tak langsung akan menimbulkan perasaan terharu dalam diri anda . So kepada sesiapa yang pernah mengalami situasi begini , hadapilah dengan tabah . Solat sunat istiqarah , kalau betul ia jodoh anda , terima lah sebaik mungkin , tapi kalau bukan , anda perlu remove , block , report user .


contoh tindakan

4. Perli anda

Haa golongan ini pun banyak sebenarnya . Maksud mereka like tidak boleh dilihat dengan mata kasar . Golongan ni paling sukar dicari ganti  . Mustahil sebenarnya nak detect orang macam ni . Mungkin di kalangan rakan anda , rakan baik anda , siapa tahu kan ? Tuhan Maha Mengatahui . Korang pun jangan lah buat status yang bukan bukan , maksudnya elakkan status yang layak diperli . 


ni kira okay la . yang perli bagitau , kalau tak mcm mana ?


5. sebab takde orang like status anda 

Haa , kesian pulak dekat korang kan , gua sekali la . Yelaa buat status takde orang like , jadi muncullah golongan yang prihatin ni untuk mengurangkan duka di hati anda . Korang patut berterimakasih pada diaorang , walaupun mereka tak ikhlas tetapi , kalau takde mereka macam mane ? mesti rasa macam nak deactivate fesbuk kan ? NGEH3




part 1


Part 2



So tu jelah yang boleh gua share dengan korang . Yang kategori ketgori lain tu banyak lagi , tapi hasil daripada lima kategori utama ni . Salam dari Ali . Muah Perry !

p/s: gambar dan nama terpaksa ditutup . gua taknak buka aib orang . ngeh2





11 comments:

CekbOlat-bOlat said...

kahkahkah.. betul la tu..
anyway.. pmulaan yg bagus.. lah =)

buat la pop up wndow coment.. sng nk komen nnnt

nitnot said...

HAHA semua macam gampang jee kan , gua rasa orang yang like status gua takde satu pun ciri2 kat atas tuh . kahkah .

no.4 tuh selalu kut orang buat , kalau rasa status dia takde orang nak komen . sobsob , cari perhatian . LOL

*lu macam pernah buat no.2 tuh je ? kalau tak acane lu tahu kankan ? Hah kantol . kehkeh .

eh terpanjang pulak . *peace ;p

El-Janna said...

keh97897

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

cekbolat-bolat : tak pandai la semua benda alah2 tu . nanti lah cuba . thanks nasihat .

nitnot : gua pernah lima lima kot . JENG3 . haha

CekbOlat-bOlat said...

gua dgr ade org tu mrah gua tak follow ! haishh.. ko ni ali sabar ler.. gmbr gua tak naik tdik.. grrr..
meh sini aku nk penggal ko.. haha

Ahmad Ali (bukan nama sebenar) said...

mekaceh cekbolat . harap terus bolat
ngeh2 .

shaa bonitaa said...

sedihnye sbb ke 5 tu..huhuu

Oakley Frogskins said...

Ngeh3 no5 tu best...

Izzah | zulkifli said...

haha. nice one dude. =)

btw, baru follow awk.
kalau rajin singgah lah blog sy ea. =)

eDiRa said...

hahahha...mcm btol je..bgus2..pmrhati yg baek!

Syazwan said...

haha..ko yg bt semua 2 sbnrnyer..kreatif bro..JENG3

Duit beli kete lain