Friday, 27 January 2012

Tips elak mengantuk ketika belajar

Assalamualaikum.

Dah hampir lima hari gua tak update blog ni . Lima hari gua rasakan seperti lima bulan  . Series , gua rindu sangat dengan korang , yelaa kita kan dah macam adik beradik .  Dah mamam cumew ? Oklah , tanpa membuang masa , gua update sekarang .


Actually gua nak story pasal perasaan mengantuk . Mengantuk memang masalah utama bila nak study . Okay time nak study mesti perasaan ni datang , kenapa tidak waktu lain ? Kenapa bukan waktu tengah ronggeng-ronggeng dengan kawan ? Kenapa bukan waktu dating ? haaa.. time nak study lah sifat mengantuk ni datang ( sifat ke ? ) . Dengan bangganya lagi , gua nak share tips untuk anda semua tidak mengantuk ketika belajar , sekaligus mendapat keputusan yg cemerlang dalam peperiksaan serta menjadi insan yg berguna di dalam kehidupan .




Apehal tak menarik sangat gambar gua kali ni ?


1. Mandi dulu sebelum study

Gua yakin cara ni memang ramai sgt guna secara tak langsung , gua pun guna . Kita nak study mesti la nak segar kan ? So cara ni agak terbaik jugak lah nak hindarkan perasaan mengantuk tu . Kalau mahu nampak kesan yg lebih efektif , setiap subjek , satu kali mandian . Haa kiranya kalau malam tu anda study 5 subjek , maka 5 mandianlah malam tu . Kalau anda rasaanda kreatif macam gua , setiap cara mandian perlulah mengikut subjek yang kita nak study . Contoh

"Eh kejap lagi nak study kimia , emm nak study guna potasium hydrocholorate lah kali ni"

2. Main mesej sebanyak mungkin

Yeahh . Cara ni pun gua ingat agak berkesan lah . Em , gua rasa rata-rata semua la study macam ni . Bukak buku , tapi tangan pegang henset , lagi-lagi pasangan yg sedang hangat bercinta , kan ? Dah send mesej , then tak sabar nak tunggu awek reply . So , ngantuk tak ? memang tak laa . Jadi gua sarankan main lah mesej sebanyak mungkin , series tak ngantuk .

Asyik main mesej je , macam mana nak fokus study ?

Haa , benda ni yang bermain di fikiran korang kan ? Ok jap , topik gua ni pasal tak nak ngantuk time study kan ? tak dapat fokus ke apa ke , belakang cite la .

3. Ajak kawan buat lawak 

Study kalau series sangat , mesti tension kan ? kalau dah tension , mula la nak mengantuk (yeke?) , dah mengantuk , mula la nak tido , pastu konfim la tak jadi study . Nampak macam remeh kan ? Tapi bayangkan kalau perkara ni berlaku setiap kali anda nak study ? Kemungkinan besar istilah study akan lenyap dalam kehidupan seharian anda . So nak hilangkan masalah ni , ajak la kawan duduk lepak sebelah anda . Kalau nak lagi meriah , ajak la lima enam orang kerumun anda ketika anda study , paksa mereka buat lawak . Dan yang paling penting , pastikan lawak mereka menjadi , yelaa agak-agak tergelak ke kalau lawak macam bodoh ? tak gelak kan ? maka akan mengantuk lah anda kalau tak gelak . So , peranan lawak kawan anda sangat penting sebenarnya . Jadi , hati-hati lah memilih kawan .








Macam biasalah gua , mesti akan hilang idea . Tadi punyalah banyak idea dalam pale otak . Sorry beb , memang tengah kering idea . demmit ! nantilah bila-bila gua merepek lagi .

p/s: gua jenis yang gelojoh nak publish post , siap ke tak siap , gua mesti publish . 

19 comments:

lilac lollipop said...

haha...mnarik nie, insyaAllah ikowt cra nie :)

Rapunzel Cikilolo said...

yang penting ade semangat nak selesaikan satu benda. lepas tu, conform akan fokus habis

Nurul Iman Rosman said...

yang bab main mesej tu mmg membantu.
membantu utk tak fokus mase study.
haha! :D

littledolphin said...

gila ke apa nak mandi guna bahan kimia? =='

tapi saya tak suka main mesej la.habis top up je.haha :ppp

dyabunga said...

dya selalu study pegang enset

Izz Faizah said...

hahaha..menarik2..syaitan mmg suka hinggap mate kte ble study..:)

una said...

menarik menarik, sume idea leh pakai, at last, study pon tak kemana... ;p

karen said...

Haha , Tip Yang sukses !!

Cik Oda Gelang said...

kalau calculation, cik oda biasa dengar lagu pasang headphone..lagu2 energetic la bukan lembik2 yg bg ngantuk haha

syerah munchy's said...

kalau mengantok jugak cena ? hewhew

_mauhaha_corner said...

if ngantok and mandi,,conform after that,tros tdo..hehehe

Fatin Farhani said...

abieh la bro..klo aku keja dok chatting ngan kawan sambil hafal anatomy.mmg x msuk otak la.HAHA

LiNda said...

semua cara tu memang linda selalu buat..memang berkesan..hehehe..:)

Paradise Gal said...

Lepas mndi lagi enak untuk tido... ;P

هانيم إرشاد said...

ajak kawan buat lawak, mmg abes laa keje ape pon tak siap! :)

aniswany said...

jenis gelojoh nk publish post pun ada kan ..haha tips bekesan ! =D

O CIKTEDDY said...

muahaha..mcm pelik je tips ni..

say to easy=) said...

ade satu lagi..dgr lagu the STROKES:P

Fara Fasihah said...

haaa.. terbaik ! terima kasih :)

Duit beli kete lain